FREE SHIPPING OVER NOK 599

Swedish online store

Delivery time 3-7 working days

Exfoliering –Kemisk eller fysisk exfoliering?

En sak vi alla kan vara överens om är att exfoliering är ett otroligt viktigt steg i hudvårdsrutinen – vissa skulle till och med säga att det är det viktigaste steget. Något som är särskilt spännande med just exfoliering är att det finns så många olika alternativ och metoder att välja mellan för att exfoliera huden. Detta gäller naturligtvis all sorts exfoliering, men det som gör K-Beauty-exfolieringsprodukter så speciella är att de hjälper till att rena huden utan att vara för irriterande eller hårda. När de första ansiktsskrubbarna började dyka upp här i Europa, var det nog många som upplevde att de köpte produkter av lägre kvalitet som nästan kändes som att slipa huden med sandpapper.

Det är nämligen inte så det ska kännas att exfoliera huden, och även produkter som säljs idag kan irritera huden, även när man inte skulle förvänta sig det. K-Beauty-exfolieringsprodukter gör inte detta, och det är just därför de är så populära världen över. En god anledning till detta är att de ofta väljer att använda naturliga ingredienser som kan hjälpa till att rengöra huden utan att påverka känsligheten.

Fysisk vs. kemisk exfoliering i K-Beauty

En stor miss som många tyvärr gör när det gäller exfoliering är att de använder den för ofta eller för intensivt, nästan som en fullständig ansiktsskrubb. Det man vill uppnå med exfoliering är att avlägsna smuts och orenheter som rengöringen har lyckats få upp till hudens yta. En genomgående regel med alla koreanska exfolieringsprodukter är att alltid hålla utkik efter produkter som ger huden återfuktning och fukt, så att den aldrig torkar ut helt.

Det finns i huvudsak två typer av exfoliering att välja mellan: fysisk och kemisk exfoliering. Vid fysisk exfoliering avlägsnas bokstavligen döda hudceller genom mekanisk friktion, medan kemisk exfoliering arbetar djupare in i hudlagren genom att reglera hudens egen cellproduktion eller lösa upp ämnet som håller ihop de döda hudcellerna. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar att ta hänsyn till när man väljer vad som passar bäst för ens egen hudtyp.

Generellt sett bör AHA-exfoliering fungera bäst för torr hud, medan en fysisk skrubb är mer lämplig för fet hud. För dem med känslig hud kan båda typer av exfoliering användas så länge ingredienserna är noggrant kontrollerade och produkterna är milda. Många säger dock att de har märkt fler fördelar med att använda kemisk exfoliering eftersom den verkar djupare ned i hudlagren.

Kemisk Exfoliering

AHA (alfa hydroxisyror): AHA-produkter innehåller aktiva ingredienser som glykolsyra, mandelsyra, mjölksyra, äppelsyra och vinsyra. Dessa ingredienser är bra för hud med ojämn struktur, pigmentering, stora porer och tråkig hudton. Det är vattenlösliga syror som också förbättrar hudens cellförnyelse.

 

Barulab The Clean Vegan AHA/BHA Mask - 100% vegansk sheet mask med AHA/BHA som exfolierar och främjar hudens lyster.

COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid är en mild peeling med 7% glykolsyra (AHA). Den ljusar upp hyperpigmentering, jämnar ut och förbättrar hudens struktur. AHA verkar på hudens yta och är fuktighetsbevarande.

BHA (beta hydroxisyra): Detta är en oljelöslig syra som passar bra för fet hud. Den är effektiv på att avlägsna orenheter, svarta prickar och akne. Denna ingrediens tränger djupt ner i porerna och löser upp döda hudceller, tar bort överskott av talg och smuts.

COSRX One Step Original Clear Pads är mjuka pads fuktade med essence som innehåller BHA, Salix Alba, allantoin och panthenol. Perfekt för fetare hudtyper som lätt får orenheter och akne.

SOME BY MI AHA BHA PHA 30 Days Miracle Truecica Clear Pad har en perfekt kombination av AHA, BHA och PHA som exfolierar huden och reglerar produktionen av talg.

PHA (polyhydroxisyra): Denna typ av syra passar bra för alla hudtyper. Den har större molekyler jämfört med AHA, vilket innebär att den inte tränger lika djupt ner i huden och därmed minskar risken för hudirritation avsevärt. PHA innehåller gluconolactone, galaktos och laktobionisk syra, vilka exfolierar döda hudceller och hjälper till att reparera hudskador.

LHA (lipohydroxisyra): LHA är en mildare variant av salicylsyra. Den exfolierar och förnyar huden på ett skonsamt sätt jämfört med både AHA- och BHA-syror.

Fysisk exfoliering

Skrubb: En ansiktsskrubb kan innehålla ingredienser som socker eller salt, kaffe, havregryn eller jojoba-pärlor. Det är den mest intensiva formen av exfoliering och passar inte alla. Beroende på skrubben du använder och märket kan du uppleva lite rodnad i huden efter användning, och vissa fysiska skrubbar kan till och med öka känsligheten i din hud tillfälligt.

I'm From Fig Scrub Mask är en ansiktsmask berikad med fikon och svart socker, perfekt för att tillföra fukt och näring medan den exfolierar. Denna produkt ger en mjukare hudyta och ger din hud en uppfriskad lyster.

Peelinggel: Dessa är gelprodukter som innehåller ingredienser som cellulosa. Gelén rullas ihop till mjuka fibrerkulor som varsamt hjälper till att avlägsna döda hudceller. När du använder peelinggelen kan du observera att färgen på fibrerkulorna ändras från ljusgrå till mörkgrå, vilket ger dig en indikation på hur mycket döda hudceller som har avlägsnats från huden.

Apricot Blossom Peeling Gel från Beauty of Joseon är en skonsam exfolierande peeling designad för att minimera risken för irritation. Den levereras i en hygienisk tub och har en geléliknande konsistens som är genomskinlig och näst intill färglös. Produkten är naturligtvis fri från mikroplast.

Anua Heartleaf LHA Moisture Peeling Gel ger en skonsam exfoliering med LHA och heartleaf-extrakt. Den avlägsnar effektivt döda hudceller och orenheter samtidigt som den lugnar huden och lämnar den mjuk med en strålande finish. Passar för alla hudtyper.

HaruHaru Wonder Black Rice Soft Peeling Gel är en lätt gel-peeling som exfolierar och rengör huden. Den innehåller fermenterat svart risextrakt som lämnar huden mjuk och jämn.

Borstar, svampar och trasor: Dessa är verktyg som du använder för att fysiskt avlägsna döda hudceller från din hud. Genom att använda cirkulära rörelser med lätt tryck kan du mekaniskt exfoliera huden. Det finns också verktyg med vibrationer som hjälper till att rensa bort orenheter djupt inne i hudlagren.

Förra inlägget
Nästa inlägg