FREE SHIPPING OVER NOK 599

Swedish online store

Delivery time 3-7 working days

Fungal Acne - Vad är det och hur behandlar man det?

Fungal Acne - Vad är det och hur behandlar man det?

När det gäller K-beauty och hudvård generellt, pratas det mycket om akne, men när det kommer till fungal acne, känner sig många som ett stort frågetecken. Denna hudåkomma är också känd under medicinska termer som "Malassezia Folliculitis" och "Pityrosporum Folliculitis". Detta hudproblem är vanlig, men tyvärr är det inte många som vet hur den ska behandlas och att den kräver en helt annan strategi än vanlig akne.

Om du har små prickar i ansiktet som kliar och som vid första anblicken kan se ut som akne, är det stor sannolikhet att det är fungal akne. Tillståndet förvärras också ofta på sommaren när det är både varmt och fuktigt.

Vi ska se närmare på vad dessa prickar egentligen är, hur de behandlas och vart i bilden k-beauty kommer in. 

Vad orsakar fungal acne?

Låt oss hoppa rakt in i det med att prata om svamp, och då är det såklart inte svamp i skogen vi snackar om. Det många inte vet är att nästan alla har en form av svamp naturligt på huden och detta är (vanligtvis) inte är ett problem, men det kan plötsligt bli ett.

Detta sker ofta när hårsäckarna blir skadade eller blockerade, och det är då svampen börjar trivas eftersom den hittar en väg in.

Det finns olika saker som är viktiga att vara uppmärksam på då de kan bidra till att störa den naturliga balansen i huden och hårsäckarna.

 • Värme och fuktighet: Om huden är varm och svettig under lång tid kan detta snabbt leda till skador på hårsäckar och porer, vilket ger svampen en bra miljö att gro på. Detta kan till exempel hända på sommaren när vi svettas mer eller om du vistas i fuktiga miljöer.

 • Friktion: När vår hud gnider sig mot något skapas det friktion, vilket kan orsaka irritation i huden och leda till skador på hårsäckarna.

 • Bubbelbad: Att spendera mycket tid i bubbelbad, badtunna eller andra varma och fuktiga miljöer skapar en optimal miljö för svampen.

 • Hårborttagning: Det finns flera olika typer av hårborttagning som kan vara särskilt hårda mot dina hårsäckar, inklusive plockning, vaxning och rakning.

 • Konstant beröring: Om du har en tendens att peta eller gnida på huden kan detta irritera hårsäckarna och därmed störa den naturliga balansen. Detta skapar en gynnsam miljö för svampen och kna där med förvärra din akne.

 Vi jämför fungal akne med vanlig akne

Ingredienser och produkter att undvika

För att kunna bekämpa fungal acne är det viktigt att vara medveten om vilka ingredienser som kan bidra till att trigga hudtillståndet. Det är viktigt att alltid kontrollera ingredienslistorna på olika produkter för både hud och hår, och också testa produkter på en liten yta av huden (patch test) innan du applicerar på en större yta. På så sätt kan du enklare fatta beslut som har mindre risk att irritera eller aktivera fungal acne.

Håll särskild koll på dessa ingredienser:

 • Kokosolja - Kokosolja är en vanlig bov som bör undvikas av både de som upplever problem med vanlig akne och fungal akne. Den täpper lätt till porerna och innehåller mycket laurinsyra, vilket är en av fettsyrorna du också bör undvika. 
 • Fermenterade ingredienser - Olika hudvårdsprodukter som innehåller fermenterade ingredienser kan ofta involvera tillsatser av bakterier och/eller svamp. Dessa produkter bör undvikas om du har fungal acne. Ingredienser kan inkludera alger, te, jäst och bär.

 • Fettsyror och oljor - Svamp älskar att festa på fettsyror och oljor, så det är viktigt att undvika produkter som innehåller den här typen av ingredienser då de kan bidra till tillväxten och spridningen av fungal akne. Här kan du leta efter ingredienser som stearinsyra, oljesyra, laurinsyra och linolsyra.

 • Estrar - Detta är en kombination av en fettsyra och alkohol eller glycerol. Eftersom fettsyror generellt bör undvikas vid fungal acne, är det en bra idé att även undvika ester. Den här typen av ingredienser slutar ofta på "at", som isopropylpalmitat och glycerylstearat.

K-beauty hudvård för fungal acne

När du sätter ihop en hudvårdsrutin för fungal acne är det viktigt att välja säkra produkter och hålla rutinen så minimal som möjligt. Se till att inga av de produkter du väljer innehåller några av ingredienserna som nämnt ovan:

 1. Använd en micellar water som din första rengöring. Att fortsätta med en dubbel rengöring är fortfarande viktigt även när du har fungal akne, men här rekommenderar vi att undvika alla oljebaserade rengöringar under behandlingsperioden. Det är därför en bättre idé att hålla sig till ''micellar water''.

  Kolla in denna rengöring från COSRX: Niacinamide Micellar Cleansing Water

 2. Exfoliera regelbundet. Överskott av smuts, olja och döda hudceller kan skapa engynnsam miljö för svampens tillväxt på huden, vilket kan förvärra fungal akne. Undvik detta genom att regelbundet exfoliera/ utföra en peeling på huden, men se till att du inte överdriver.

  Kolla in den här peelingen från - iUNIK: Lime Moisture Mild Peeling Gel

 3. Använd en toner och essence. Din hud behöver lätt återfuktning under behandlingen av fungal akne. Välj en lätt fuktgivande toner, eller en toner med en mild exfolierande effekt. En essence kan också vara lätt återfuktande, eller välj en med antiinflammatoriska egenskaper.

  Kolla in denna toner från Anua: Heartleaf 77% Soothing Toner

 4. En lätt fuktighetskräm. Fortsätt använda fuktighetskräm både under din dag- och nattliga hudvårdsrutin. Se till att de krämer du väljer är lätta på huden, milda och inte innehåller några av de nämnda ingredienserna ovan.

  Kolla in denna fuktighetskräm från Skin & Lab: Tricicabarrier Relief Cream 

 5. Använd alltid SPF. Detta är ett steg som aldrig bör hoppas över, även när du behandlar svampakne. Solkräm är ett måste i varje hudvårdsrutin eftersom solskador på huden är dess största fiende. Det handlar bara om att välja en produkt som är säker att använda. 

  Kolla in denna solkräm från Skin1004: Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum

 

 

 

 

 

 

 

Förra inlägget
Nästa inlägg